Från gäst till deltagare - och varför det förändrar allt

Jag var ute och gick i skogen och funderade på en sak.

Vad kallar vi egentligen de som kommer på våra resor?

Kunder?

Gäster?

Eller något annat?

Jag har nog aldrig kallat dem kunder.

Jag har länge sagt gäster.

Men nu tänker jag börja kalla dem något annat.

Deltagare.


Det börjar med ett enda ord

En kund köper.

En gäst blir välkomnad.

Men en deltagare är med.

Bidrar. Känner ansvar. Påverkas – och påverkar.

Får smutsiga händer.

Vi ska inte bara bjuda in människor till våra upplevelser.

Vi ska skapa dem tillsammans.


Kolarbyn Ecolodge utanför Skinnskatteberg. Här tog jag emot besökare från 75 länder när jag drev det mellan 2004 och 2010.

Ett kaffe-exempel från skogen ☕️🌲

För många år sedan tog jag emot besökare på Kolarbyn Ecolodge.

– Välkomna! Vill ni ha kaffe?

– Ja tack, gärna!

De förväntar sig kanske termoskaffe.

Men istället säger jag:

– Först måste vi hugga ved. Sedan hämta vatten i källan. Tända en eld. Och koka kaffet över öppen eld.

Och det är inte jag som gör det. Det är deltagarna.

Då blir det inte bara en kopp kaffe. Det blir en upplevelse de själva har varit med och skapat.

Det tog kanske en timme innan kaffet var klart. Men det var alltid lika uppskattat.


När vi ser våra besökare som deltagare

Då förändras allt:

→ Hur vi planerar våra aktiviteter.

→ Hur vi guidar.

→ Hur vi bygger relationer som håller längre än själva turen.

Jag tror det spelar roll vilket ord vi använder. Så jag försöker nu använda deltagare. 🇬🇧 Participants.


Tre upplevelser där deltagarna verkligen får vara med

🐕 Med hundspann i Jokkmokk

Deltagarna får inte bara åka hundspann – de hjälper till att sela på och ta hand om hundarna. Att få vara med “bakom kulisserna” är ofta det mest minnesvärda.

🔗 Hundspannsturer med Jokkmokkguiderna


💦 Bygg din egen timmerflotte på Klarälven

Här bygger deltagarna sin egen flotte av stockar och rep – och åker sedan nerför älven under flera dagar. Om flotten hade varit färdigbyggd? Inte alls samma sak.

🔗 På timmerflottsture med Vildmark i Värmland


🧈 Baka kanelbullar i Vaxholm

I ett hemmakök får deltagarna baka bullar från grunden. Att blanda deg, känna doften, se dem gräddas och smaka dem varma från ugnen – det är något helt annat än att bara bli serverad en bulle.

🔗 Baka kanelbullar på Waxholms Bed & Breakfast


Hur kan du göra?

Hur kan du låta dina besökare vara deltagare istället för bara gäster? Fundera på det! 😀


Stay wild,
Marcus



Hej! Behöver ni hjälp att inspirera turismföretag i er region?

Jag håller föreläsningar, workshops och erbjuder individuell rådgivning. Hör av dig så berättar jag mer.

 
Nästa
Nästa

Skapa paket som verkligen säljer - tre tips som funkar!